Deze website gebruikt cookies voor een optimale ervaring op de website. Meer weten Begrepen!

Golfbaan onderhoud | Mei

Algemeen golfbaan onderhoud

Eind mei kan de maaihoogte teruggebracht worden tot ongeveer 3,5-6 mm, waarbij het weer het mogelijk om weer op volle kracht te maaien. Ook de verzorging en de verticuteermachines voor het verwijderen van ongewenst vilt kunnen weer aan het werk.

Afhankelijk van de groei van het gras en de gestelde speelnormen kan de maaifrequentie variëren van dagelijks tot tweemaal per week. De plaatselijke omstandigheden, het type golfbaan, het baanverloop, het type graszode en het type maaier zijn allemaal van invloed op de maaihoogte.

Hoe minder stress er op dit belangrijke moment op het gras wordt gelegd, hoe beter het resultaat later in het seizoen.

Greens - De maaihoogte moet op ongeveer 3,5-6 mm worden gehouden.

Tees - De maaihoogte moet op ongeveer 10-15 mm worden gehouden.

Fairways - De maaihoogte moet op ongeveer 15-20 mm worden gehandhaafd.

Roughs - Maai en ruim deze gebieden op.

Het veranderen van de positie van de gaten hangt af van een aantal factoren, maar moet regelmatig worden uitgevoerd. Tijdens natte periodes zal de hole sneller slijten, met als gevolg dat de kronen en het oppervlak sneller slijten. Als vuistregel moet je ernaar streven om de hole ten minste drie keer per week te vervangen.

Topdressen kan het beste veelvuldig gedaan worden met steeds een beetje zand. Met behulp van een mix van beluchtingspennen moet ook de beluchting worden voortgezet. Hierdoor wordt de graszode wordt gestimuleerd om dieper te wortelen.

Bunkers / Dagelijks: Inspecteer, onkruid- en hark de bunkers.

Baaninspectie/ Dagelijks: Inspecteer greens, tees, vlaggen en holes op schade of vandalisme.

Vijvers, meren en beken / Wekelijks: Inspecteer alle waterpartijen op de baan, waarbij ongewenste puin- en zwerfvuilen worden verwijderd.

Zaai bij op kale en versleten plaatsen / Wanneer de omstandigheden het toelaten: Greens, Tees en Fairways. Het doorzaaien van versleten of kale plekken kan doorgaan, de temperatuurstijging zal helpen bij het ontkiemen. Gebruik kiemkracht vellen om dit proces te ondersteunen, maar verwijder de vellen regelmatig om te controleren op ziekten. Als de zaden niet goed kunnen wortelen is het doorzaaien zinloos. Zorg ervoor dat u nieuw zaad gebruikt, omdat oud kiemmateriaal mogelijk niet de vereiste kracht heeft. Vergeet niet dat bents en zwenkgras hogere bodemtemperaturen nodig hebben voor een succesvolle ontkieming.

Teeboxen, pinnen / Naar behoefte: Alle Teeboxen, kruiphaken en wedstrijdmarkeringen moeten dagelijks worden gecontroleerd, gereinigd en naar behoefte naar nieuwe posities worden verplaatst.

Top dressing / Naar behoefte: greens en Tee gebieden. Zorg ervoor dat u voldoende zand heeft voor eventuele renovatiewerkzaamheden die in mei nog uitgevoerd kunnen worden.

Bossen en conserveringsgebieden / Naar behoefte: Hoge en sterke wind kan bomen op golfbanen beschadigen. Inspecteer en repareer of verwijder beschadigde bomen. Het is belangrijk om bomen regelmatig te inspecteren voor de veiligheid om de kans dat een golfer wordt getroffen door een tak of boom te verminderen.

Machines (Reparaties & Onderhoud) / Dagelijks: Inspecteer en reinig machines na gebruik, onderhoud en reparatie van beschadigde machines.

Markering / Wekelijks: Teken de trolleygebieden, de gebieden buiten de begrenzingszones en de afstandsaanduidingen af.

Materialen/ Maandelijks: Schatting en bestelling van zaad, leem en meststoffen, brandstoffen en andere slijtdelen zoals messen en beluchtingspennen.

Agronomie

Een belangrijke vaardigheid die door alle greenkeepers zou moeten worden overgenomen, is het monitoren van de prestaties van het speeloppervlak. Dit wordt gemakkelijker gemaakt door moderne technologieën.

Hiermee kunnen we nu allerlei aspecten van het veld of kunstgrasveld meten, zoals de graszodehoogte, de samenstelling van grassoorten, de bodemtemperatuur, het onkruidgehalte, de hardheid en de infiltratiesnelheid (poreusheid) van de wortelzone van de bodem.

De ontwikkeling van GPS-kaarten heeft het mogelijk gemaakt om chlorofyl, moiseturegehaltes en afwijkingen in niveaus te meten. Bodemtesten kunnen ook helpen bij het bepalen van het bodemtype, de voedingsstoffenstatus van de bodem, het organische stofgehalte, de CEC-capaciteit en de pH-waarde van de bodem.

Om een beter inzicht te hebben in wat er aan de hand is in uw speeloppervlak en om betere beslissingen te kunnen nemen bij het onderhoud, is het belangrijk om deze data bij te houden.

Onkruid, ongedierte en ziekten en plagen

Er kunnen enkele symptomen van de activiteit van plantenparasitaire nematoden zijn, omdat de bodem opwarmt. Er zijn twee verschillende soorten aaltjes die grasplanten besmetten; Endoparasiet die het wortelweefsel binnendringen en zich voeden met de planten of ectoparasiet die langs de buitenkant van de wortels migreren en zich voeden met wortelcellen.

Let op de volgende symptomen:

Met Biomassasuiker kunt u helpen om wat evenwicht terug te brengen in de bodem. Ook verlicht u de stress van de plant die veroorzaakt wordt door een parasitaire aanval.

Als de warmte optreedt in combinatie met vocht en het vocht blijft voor langere tijd liggen, dan kan de Microdochiumpleister ook opduiken als de temperatuur stijgt. Als het gras goed groeit, kan de ziekte net onder het oppervlak opborrelen en zal het gras ontgroeien.