Deze website gebruikt cookies voor een optimale ervaring op de website. Meer weten Begrepen!

Golfbaan onderhoud | februari

Het algemeen golfbaan onderhoud moet op dezelfde manier doorgaan als in januari, maar hopelijk is het inmiddels wat droger.

Dagelijks de greens en tees borstelen helpt bij het verwijderen van vocht van het grasoppervlak, wat de verspreiding van ziekten tegengaat.

Afhankelijk van de groei van het gras en de door de golfbaanmanager vastgestelde normen varieert de maaifrequentie van dagelijks tot twee keer per week. De lokale omstandigheden, het type golfbaan, de baanverwachtingen, het type graszode en het type maaier hebben allemaal effect op de maaihoogte die u moet gebruiken - vergeet niet om meer dan 1/3 van de totale grashoogte in elke maaibeurt te verwijderen, hoe minder belasting er op het gras wordt gelegd, hoe beter dit gras er de rest van het seizoen bij ligt.

Greens - De maaihoogte moet op ongeveer 6-8 mm worden gehouden.

Tees - De maaihoogte moet op ongeveer 10-15 mm worden gehouden.

Banken - De maaihoogte moet op 22-30 mm worden gehouden.

Fairways - De maaihoogte moet op ongeveer 15-25 mm worden gehouden.

Maai en ruim ruwe grasvelden op, verminder de opbouw van gemaaid gras door weinig en vaak te maaien.

Het is essentieel om het gras te beluchten om zo de toevoer van voedingsstoffen te bevorderen.

Inspecteer, onkruid- en bunkers. Volg dit op door het repareren van eventuele schade door konijnen of andere dieren. Zorg ervoor dat de zand de randen van de bunker opgewerkt wordt om erosie en zandverlies te voorkomen. Reparatiewerkzaamheden kunnen noodzakelijk zijn als u te maken krijgt met plotselinge overstromingen of hevige regenval. tijdens hevige regenval, waardoor uw bunkers in een slechte staat achterblijven (zand uitspoelen van de bunkeroppervlakken).

Verander vaak de plek van de puttingholes, hoe vaak precies is afhankelijk van de grote van de green, de constructie ervan de toernooien die gehouden worden en de conditie van de green. De holes zullen sneller slijten tijdens natte periode en dat zorgt voor oppervlakte slijtage. Als u grasproblemen heeft dan is dit helemaal goed te zien. Tijdens natte periodes wilt u de puttingholes tot wel drie keer per week veranderen.

Hoewel de meeste graszoden in overwinteringsmodes zijn kunnen sommige greenkeepers vloeibaar ijzer gebruiken om de graszoden sterk en gezond te houden. USGA-greens hebben in de winter vaak een bijvoeding nodig om gezond te blijven.

Agronomie

De temperatuur wordt langzaamaan milder maar het beemdgras sleept deze tijd van het jaar typisch met zijn hielen en er is een groot verschil tussen de overblijvende soort. Het zwenkgras en het kortstondige opportunisme dat beemdgras is.

Door weinig licht en vochtige grond komt er steeds meer mos tussen het gras te staan. Doordat het lastig is om de greens op te gaan met zware machines zal dit fenomeen nog even blijven.

Als er tijdens ongeschikte weersomstandigheden wordt belucht kunnen de zijkanten van het beluchtingsgat dichtsmeren. Door deze verdichting kan het water niet uit het gat. Door anaërobe omstandigheden kan greppelrus de kop opsteken.

Kortom belucht de bodem zoveel als kan mits en alleen wanneer de omstandigheden het toelaten. Let daarbij goed op het ontstaan van Fusarium-pleister en behandel direct de symptomen als deze verschijnen. Met een goede kwaliteit meststof kunt u de grasmat langzaam herstellen. Als greens doorweekt zijn probeer dan op een geschikt moment te beluchten want dit zorgt voor een enorm verschil in de omstandigheden voor de grasplant. Bij ongebruikelijk hoge temperaturen zal een langzaam vrijkomende stikstofarme voeding een zeer hongerige graszode voeden.

Tijdens de winterperiode is beluchting de sleutel tot het openhouden van de golfbaan, vooral op zware bodems. Op greens is het vooral belangrijk om de lucht- en gasuitwisseling in het bodemprofiel in stand te houden. Dit verbetert tevens de drainagemogelijkheden. Ook tees en fairways kunnen het beste worden belucht met een solide pen om dit proces te optimaliseren.

Onkruid, ongedierte en ziekten en plagen

Inspecteer de graszoden want tijdens de wintermaanden kan de wormactiviteit vrij groot zijn. Wormen kunnen worden behandeld, maar zorg ervoor dat u begrijpt waarom er wormen aanwezig zijn. Mogelijk vindt u op het in de hoek van de pH-waarden, organisch materiaal.