Deze website gebruikt cookies voor een optimale ervaring op de website. Meer weten Begrepen!

Algemeen onderhoud | Januari

Borstel dagelijks de greens en tees zodat vocht effectief wordt afgevoerd. Dit voorkomt de verspreiding van ziektes en schimmels. Daarnaast helpt het bij het verbeteren van de maaikwaliteit.

Maai de roughs en half-roughs. Door met regelmaat en op een hoge maaihoogte te maaien kunt u voorkomen dat er veel grasresten achterblijven. We raden u aan om dit met een klepelmaaier of cirkelmaaier met mulchmessen te doen zodat de maaioverblijfselen zo klein mogelijk geslagen worden. Idealiter stelt u de maaihoogte in tussen de 50 en 100 millimeter, afhankelijk op het type golfbaan en de standaard die u levert.

Als de omstandigheden het toelaten om de greens, tees en fairways te beluchten, maak hier dan gebruik van zodat het water dat op het veld valt goed weg kan. Het beste kunt u hiervoor solide- of holle pennen gebruiken. Zo zorgt u ervoor dat uw veld niet compact wordt en dat er genoeg voedingsstoffen bij de grasplant kunnen komen.

Afhankelijk van de groei van het gras zal de maaifrequentie variëren tussen dagelijks en twee keer per week. De lokale omstandigheden, het type golfbaan, het type graszode en het type maaier zijn allemaal factoren die een rol spelen bij het bepalen van een maaihoogte. Het is het beste om het gras tijdens dit seizoen zo min mogelijk te belasten. Dit weegt mee in de resultaten tijdens het seizoen. Dus zorg ervoor dat er niet meer dan 1/3 van de totale graslengte per maaibeurt wordt gemaaid.

Greens - De maaihoogte moet ongeveer 6-8 mm blijven.

Tees - De maaihoogte moet ongeveer 10-15 mm blijven.

Roughs - De maaihoogte moet op 22-30mm blijven staan.

Fairways - De maaihoogte moet ongeveer 15-25 mm blijven.

Inspecteer het terrein op onkruid en kijk in de bunkers of er dieren zijn die hier een hol gemaakt hebben. Ga met de bunkerhark door de bunker heen zodat het zand net blijft en er geen zand verloren gaat of erosie plaatsvindt aan de randen van de bunker. Na het vriezen of een aaneengesloten periode van buien moeten de bunkers misschien gerepareerd worden. Inspecteer ook greens en tees op gaten want door de winter groeien deze niet gauw dicht. Bovendien legt de winter deze schade veel meer bloot, dus is dit de kans om er wat aan te doen.

Het wisselen van de puttingsholes moet regelmatig gebeuren. Hoe vaak precies is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de grote van de green, wedstrijden en hoe vaak er in de winterperiode gespeeld wordt.

Regen verslijt de hole waardoor er een kroon op komt te staan dit wordt des te meer duidelijk als er problemen zijn met het gras.

Agronomie

Greens zitten vol met graswortels die lucht nodig hebben wanneer dat kan belucht de green dan want dit is cruciaal voor het herstel van de planten. Let er hierbij op dat de green droog genoeg is om te beluchten. Voeding met een laag stikstofgehalte die langzaam vrijkomt is het beste voor de plant op dit moment. Door het beluchten worden de bodemomstandigheden gunstiger, wat weer bevorderend is voor de wortels van de grasplant. Grasplanten die dieper geworteld zijn zijn sterker en zijn dus bestand tegen meer stress.

Onkruid, ongedierte en ziekten en plagen

Om ziektes tegen te gaan kunt u het beste iedere ochtend met een dauwveger over de greens gaan. Ziektes steken vooral de kop op bij zachter weer. Door het dauw van de greens te vegen laat u het oppervlaktewater in de grond trekken en zo droogt u de greens, tees en fairways. Het resultaat is dat de ziektes minder kans krijgen om zich te verspreiden aangezien deze vaak houden van een vochtige ondergrond. Naast dauwvegen kunt u fungiciden gebruiken om schimmelvorming en andere ziektes tegen te gaan. Veel fungiciden gebruiken actieve ingredienten zoals chloorthalonil en iprodion. Warm weer, nat weer, weinig licht en dauw zijn allemaal veelvoorkomende factoren die het risico op schimmeluitbraken vergroten.

Let ook goed op wormen aangezien deze vrij actief kunnen zijn in de wintermaanden. Begrijp welke omstandigheden zorgen voor wormen zodat u ervoor kunt zorgen dat wormen zo min mogelijk voorkomen. Kijk bijvoorbeeld naar de ph waardes en plantenoverblijfselen.

Vossen, mollen en konijnen kunnen een probleem worden. Het gebruik van goedgekeurde ongediertebestrijdingsdiensten om ze van de golfbaan te verwijderen kan een oplossing zijn.

De typische soorten ziekten die u in deze tijd van het jaar kunt tegenkomen zijn:

U moet bijna gereed zijn voor het voorjaar dit betekent dat het winteronderhoud aan machines bijna afgerond moet zijn. Reparaties aan bijvoorbeeld maaimachines moeten bijna voltooid zijn. Het slijpen van maaikooien en messen is een belangrijke vereiste, dus is het belangrijk dat al deze vervangingsonderdelen op voorraad zijn.

Januari is ook een tijd om na te denken over het werk dat is verricht en wat u wilt plannen voor volgend jaar. Veel golfclubs hebben hun budget in januari vastgesteld, dus het is een goed moment om prioriteiten te stellen voor uw uitgaven.