Deze website gebruikt cookies voor een optimale ervaring op de website. Meer weten Begrepen!

RDM Parts tips om te besparen op machinekosten (deel 1)

a6c3710c-5e50-4f59-aa0b-9f4d81ff8784

1 switch niet iedere keer van machine merk, maar zweer er ook niet bij! 
Hoe vaker u van merk switch hoe meer u “proceskosten” u heeft u moet immers zaken doen met meerdere bedrijven en meer verschillende vertegenwoordigers te woord staan. Niet alleen u als inkoper, maar ook uw monteurs en machinisten krijgen hiermee te maken. 

Wij zien vaak dat men voorgoed overstapt naar een ander merk, wanneer er een slechte ervaring is met een enkele machine. Echter, ieder merk ontwikkelt en leert van zijn fouten. Dus dat slechte model waar u uw ervaring mee heeft is inmiddels vervangen door een verbeterde of nieuwe uitvoering welke weer beter is als het model dat u nu heeft.
Kortom: Switch niet te vaak maar wees ook niet te merk gebonden!  

2 Hou het simpel
Een compleet machinepark heeft veel verschillende merken en typen machines Vaak ontkomt u er niet aan. Veel van dezelfde machines zorgen echter wel voor een voordeel in uw werkplaats. Monteurs kunnen sneller repareren omdat ze ervaring hebben met het type, zwakke punten kunnen vooraf worden aangepakt en bij aankoop van de volgende machine kunt u hier wellicht extra garantie op bedingen!

3 koop niet als eerste dat nieuwste model
Bijna ieder model heeft zijn kinderziektes en krijgt in de eerste levensfase wat modificaties. Wilt u deze ergernis allemaal meemaken of kijkt u de kat uit de boom? Informeer eens bij de monteurs van con collega’s hoe het model zich houdt. Het kan u veel tijd, geld en ergernis besparen door niet de eerste te willen zijn! Kijk ook eens naar jong gebruikt, vaak scheelt het veel geld ten opzichte van een nieuwe machine! 

4 bespaar nooit op vet olie en filters 
Misschien een open deur van groot formaat,maar hoeveel bedrijven zijn er niet die voor het goedkoopste vet gaan! Een besparing op oliebeurten en filters is evenmin een goed idee. Filters te laat vervangen kan een dure schade met zich meebrengen. 

5 monitor smeergedrag
Nog zo’n open deur. Hamer op een consistent smeergedrag! Schade aan lagers kan al ontstaan door een keer een smeerbeurt over te slaan. Daarna kan je smeren wat je wil maar die kapotte lager verbetert echt niet meer. Zorg er dus voor dat er periodiek en consistent gesmeerd wordt! 

6 maak een machine checklist
Maak een eenvoudige checklist welke de machinist na moet lopen bij zijn machine. Het houdt namelijk niet op bij smeren. Hang deze in de cabine van de machine en zorg dat deze nageleefd wordt. Integreer het naleven van de checklist in de dagelijkse werkzaamheden van uw machinist. 

7 ruim dat ouwe lijk niet op
Machine inruilen? Overweeg om hem aan te houden als inzet machine! Kijk wel kritisch naar de technische staat. De inzet machine moet uiteraard wel inzetbaar zijn. Het geeft u lucht als u een machine kapot heeft in een piek periode!

8 machinist en machine vast
Zet een vaste machinist op een machine, geef hem de verantwoording over die machine. Als een machine door iedereen gebruikt wordt dan zie je dat vaak terug in de staat waarin de machine verkeerd. 

9 onderdelenboek in machine
Leg een onderdelenboek in de machine. bij storing of een defect onderdeel kan de machinist naar de werkplaats bellen met het onderdeel nummer. Voor de kleine reparaties bespaart dat veel tijd en communicatie. 

10 zorg dat uw machinisten en monteurs kunnen Whatsappen
Het is verbazingwekkend als je ziet hoeveel monteurs / machinisten geen Whatsapp hebben! Het is zo enorm handig. Bij storing of schade aan de machine kan de machinist al een foto naar de monteur sturen. Deze kan zo de schade al inschatten en zorgen voor de juiste onderdelen. Ook de communicatie met de leverancier wordt veel gemakkelijker. Een monteur stuurt eenvoudig een foto van het onderdeel of type naar de leverancier. Dat voorkomt ruis in communicatie.  

11 bundel inkopen
Iedere machine heeft slijtdelen, deze onderdelen verbruikt u wanneer u de machine gebruikt. Bijvoorbeeld: maaimessen, loopwielen etc. bundel deze inkoop. veel leveranciers geven een hogere korting bij grotere orders. 

12 informeer naar gebruikte onderdelen
Een machine die op de nominatie staat om de vloot te verlaten? Het zal maar zo zijn dat net de pomp of motor het begeeft op het moment dat u de machine echt niet kunt missen. Het is dan eigenlijk zonde om een duur nieuw onderdeel te monteren. Gebruikte onderdelen kunnen dan uitkomst bieden. Bij RDM parts hebben we een ruime voorraad gebruikte onderdelen voor u klaar liggen! 

13 less is more! 
Is die cabine wel zo noodzakelijk? Of is het wel nodig dat een machine is uitgevoerd met de nieuwste software en uitgebreide functies? Meer opties betekent vaak ook meer onderdelen. Meer onderdelen betekenen weer meer reparaties of storingen op de lange termijn!

 

Lees ook onze 17290rdmparts-whitepapera4_nl(1)